Sveitsi sopii juna-, auto- ja moottoripyörämatkailuun

5.2.2024

Hyvä vaihtoehto matkailla Sveitsissä on käyttää junaa, autoa tai moottoripyörää ja tutustua reittien varrella nähtävyyksiin. Näihin Sveitsi tarjoaa valmiita suunniteltuja reittejä hienoilla näköaloilla. Olimme Matka2024-messuilla esittelemässä näitä mahdollisuuksia Sveitsissä ja ne herättivät osastollamme vierailijoissa suurta mielenkiintoa.

Junalla matkustaminen

Sveitsissä junat ovat siistejä ja junilla on helppo päästä moniin paikkoihin. Junamatkustamista voi tehdä käyttämällä yleisiä junia tai erityisillä näköalajunilla.

Näköalajunareitit tarjoavat mahtavia näkymiä  ja menevät vuorien keskellä, kylissä ja laaksoissa. Tunnettuja näköalareittejä junalla ovat: Bernina, Glacier, Goldenpass, Gotthard Panorama ja Luzern-Interlaken. Näistä esimerkiksi Bernina Express-junareitillä on seuraavia huikeita näkymiä:

Bernina Expressin reitillä on kauniita vuoristomaisemia.

Bernina Express menee Churista (St. Moritzista) Italian Tiranoon. Glacier Expressiä on vitsikkäästi kuvailtu maailman hitaimmaksi pikajunaksi, koska matka kestää 8 tuntia ja menee matkan aikana 91 tunnelin läpi ja 291 sillan yli. Reitti kulkee Zermattista St. Moritziin tai toisinpäin.

Golden Express menee Interlakenista Montreauxiin tai toisinpäin. Matkalle osuu hienoja sveitsiläisiä maisemia.

Gotthard Panorama lähtee Luganosta tai Bellinzonasta ja menee vuonna 1882 rakennetun Gotthard tunnelin läpi pohjoiseen Flüeleniin ja jatkuu siitä veneellä Luzern-järven poikki Luzerniin. 

Luzern-Interlaken Express yhdistää nämä kaksi suosittua lomakaupunkia.

Autolla ja moottoripyörällä matkailu

Autolla tai moottoripyörällä matkailu sujuu esimerkiksi valmiiksi suunnitellulla reitillä Grand Tourilla. Tästä voi kohteekseen ottaa myös vain tiettyjä osia. Grand Tour on 1643 kilometriä pitkä kierros, millä näkee Sveitsin tunnetut nähtävyydet. Reitti sopii myös sähköautolla matkustavalle. Matkalla on 13 Unescon maailmanperintökohdetta, joihin voi tutustua tarkemmin osoitteessa https://houseofswitzerland.org/swissstories/environment/13-swiss-sites-listed-world-heritage


nauti ruuasta ja viinistä

Matkalla pystyy nauttimaan erinomaisesti myös ruoista tai viineistä oman maun mukaan. Viiniviljelmille on jopa mahdollista päästä vierailemaan. Sveitsi tarjoaa myös useita ruokiin ja juomiin liittyviä tapahtumia, jotka ovat yksi mahdollinen mukava tapa nauttia hyvistä mausta ja rentoutua matkan aikana. Lisää tietoa: https://www.myswitzerland.com/en/experiences/food-wine/


Lisätietoa reiteistä ja lähteet:

Näköalajunat: https://www.myswitzerland.com/en/experiences/experience-tour/highlights-by-train-bus-and-boat/panoramic-routes/
Grand Tour: https://www.myswitzerland.com/en/experiences/experience-tour/grand-tour-of-switzerland/